NL / EN
 
             
 

Japan, het spoor is nog vers
de nagelaten hofreis van adriaen de vosch en wat gebeurde toen de draak van het wit in het zwarte gat van tokyo trapte

fotografie, tekst, ontwerp
Guus Rijven

 

 

 

 

Boek 1

In Amsterdam staat de Haarlemse Poort en in Haarlem de Amsterdamse. Wanneer die twee poorten uitvoerig en vol fantasie worden verbeeld, omschreven en vastgelegd, dan zal een reiziger die aan de tocht begint en de poort passeert zich al een flink stuk op weg wanen. Zo kan het trage tussen worden ontlopen en de reiziger op zijn honger blijven zitten. Dromen doet de rest.

Begin zeventiende eeuw wordt het eilandje Deshima in de Baai van Nagasaki aangewezen als handelspost voor de VOC. De Nederlanders zijn verplicht de machthebber van Japan jaarlijks eer bewijzen. Ze gaan daartoe op Hofreis naar zijn burcht in Edo (Tokyo). Dit boek, deel 1, mengt heden met verleden, en brengt met de Draak van het wit Deshima en de stad Nagasaki veelzijdig tot leven. Door het vertrekpunt van de Hofreis uitvoerig te becommentariëren, net als het eindpunt Tokyo in boek 2, schenken deze boeken de reiziger een schitterende indruk voor de weg ertussen. En aldus het kompas voor zijn tocht. Die Hofreis wordt bovendien beschreven in een manuscript uit 1789 dat in deze uitgave voor het eerst wordt gepubliceerd.

Boek 2

Het centrum van Tokyo is verboden terrein, een zwart gat waar de hele stad omheen beweegt. Het gebied wordt omsloten door verdedigingsmuren en een slotgracht. Elke Japanner koestert dit stedelijke vacuüm onder zijn hart, want het is de verblijfplaats van de keizer.

Zwarte gaten, zeggen astrologen, zijn te bewijzen door de stralingen die eruit ontsnappen. In 2019, het jaar dat keizer Naruhito aantrad en een nieuw tijdperk inluidde, werd voor het eerst een foto van een zwart gat gepresenteerd. Sinds die blinde vlek in de diepte van het heelal zichtbaar kon worden gemaakt en aangetoond met een foto, is wat eens inbeelding was realiteit geworden, fictie een feit. Met dit boek, deel 2 van Japan, het spoor is nog vers, wordt het heimelijke hart van Tokyo, zijn zwarte gat, ontdekt en aan het licht gebracht. De burcht huisvest al eeuwen de gebieder van Japan en was daarom de bestemming van de Hofreis.

30 x 21 cm
hardcover, genaaid gebrocheerd
2 delen, totaal 608 pagina's
taal: Nederlands

€ 90,- incl. verzending (Nederland)

BESTELLEN
mail naar guus.rijven(slinger)gmail.com
onder vermelding van: 'Japan, het spoor is nog vers' en uw gegevens (naam, adres)
betaal op NL82INGB0002376305 t.a.v. AJM Rijven
idem onder vermelding van

Wanneer de oplage van deze publicatie raakt uitverkocht, wordt een nieuwe gedrukt, dan kan uw exemplaar even op zich laten wachten. Weest niet ongerust, 'Japan, het spoor is nog vers' komt absoluut bij u terecht.