NL / EN
 
             
 

Het Gat in de Horizon
een reportage langs de façade van Argentinië

fotografie, tekst, ontwerp
Guus Rijven

 

 

 

 

Drie reizigers met verschillende uitgangspunten en visie reizen gezamenlijk op éen kaartje over hetzelfde traject. Twee fotografen en een schrijver.

Argentinië is zo ongeveer het laatste land van Europa. Het grenst in Zuid-Amerika aan Chili,
Bolivia, Paraguay, Brazilië en Uruguay, maar qua gezindheid in belangrijke mate aan West-Europa. Mijn oom Bosco werkte vijftien jaar als zendeling in Argentinië. Bij zijn overlijden verdwijnt
Argentinië achter mijn horizon naar het Zuidelijk Halfrond, maar zijn dood is aanleiding een reis te organiseren met als doel voldoende eigen herinneringen te verzamelen om zíjn verhalen in mijn hoofd te kunnen neutraliseren. Wij reizen drie man sterk, want tegenover oom Bosco’s jarenlange verblijf kan ik slechts drie maanden stellen. De reis is daarom ook een onderzoek geworden naar de ervaringen van drie reizigers op dezelfde plekken of in dezelfde situaties opgedaan.

De eerste reiziger is een fotograaf die tot taak heeft volgens traditionele regels aantrekkelijke, herkenbare, informatieve beelden te schieten: de reële reis langs de gevels van het land. Kleur, rechthoekig. Ansichtkaarten.

De tweede reiziger is een fotograaf die zonder opdrachtgever de gebeurtenissen en de horizon op zijn pad vrijelijk mag interpreteren: de reis dwars door de rooilijn naar de suggestie van het land. Zwart-wit, vierkant.

Soms strijden beide fotografen om hetzelfde standpunt, maar daarvandaan zien zij toch steeds wat anders.

De derde reiziger is schrijver/journalist. Hij gebruikt de onderwerpen van de eerste fotograaf als aanleiding om zijn teksten te formuleren op de interpreterende manier van de tweede.

De drie reizigers hebben hun kwaliteiten gebundeld in een boek. De tekst is opgebouwd uit losse stukjes, alinea's, die steeds een reden, richting of clou hebben. Minimaal tien regels, maximaal twee pagina's lang. Ze beschrijven een plek, gebeurtenis, gedachte of gaan er mee op de loop.

Behalve het land is het reizen zelf ook onderwerp. Evenals op de foto's. De grenzen met de buurlanden, Bolivia, Paraguay en Chili in het bijzonder, worden overschreden teneinde Argentinië beter te kunnen aanschouwen. De grens als vergrootglas.

De reis, het land, het boek is in drie delen onderverdeeld: Buenos Aires, de stad; het Noorden met een nadruk op de Andesprovincies; het Zuiden, met name Patagonië en Vuurland. De inleiding verklaart de noodzaak naar Argentinië af te reizen. In de epiloog, tenslotte, gaan de drie reizigers in op het door hen gemaakte werk, de ervaring van de reis. De drie reizigers ben ik.

25 x 21 cm
hardcover, genaaid gebrocheerd, gestoffeerde omslag met preeg, stofomslag
160 pagina's
ISBN 90.806837.1.X
taal: Nederlands

€ 25,- incl. verzending (Nederland)

BESTELLEN
mail naar guus.rijven(slinger)gmail.com
onder vermelding van: Het Gat in de Horizon en uw gegevens (naam, adres)
betaal op NL82INGB0002376305 t.a.v. AJM Rijven
idem onder vermelding van

bijna uitverkocht; er zijn nog slechts enkele exemplaren in voorraad